For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus u uit voor de presentatie van Een wereld vol patronen van Rens Bod. De eerste exemplaren van het boek worden in ontvangst genomen door Geert ten Dam, Voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, en Mirjam van Praag, Voorzitter College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Event details of Boekpresentatie Rens Bod 'Een wereld vol patronen'
Date 23 January 2019
Time 17:00
Een wereld vol patronen

Over het boek:

Het idee dat de wereld kan worden begrepen aan de hand van patronen en onderliggende principes is een van de belangrijkste inzichten van de mens. Dit boek gaat over deze uniek menselijke zoektocht die meer dan 40.000 jaar geleden begon met het krassen van streepjespatronen op mammoetbotten en die heeft geleid tot de wetenschappen van vandaag. Welke routes heeft de menselijke kennis doorlopen om van dit bescheiden begin uit te groeien tot onze moderne inzichten over natuur en cultuur?

In een meeslepend verhaal geeft Rens Bod antwoord op deze vraag en laat hij zien welke rol patronen en principes in verschillende culturen hebben gespeeld. Hij verschuift de natuurwetenschappen en Europa uit hun centrale positie waarna de ene na de andere ontdekking volgt. Wie wist dat inenting niet in Europa maar in China is uitgevonden? En wie wist dat vele wiskundige en sterrenkundige inzichten op het conto van de Indiase Kerala-school staan? En dat rechtswetenschappelijke concepten zowel de astronomie als de taalkunde hebben vormgegeven? Rens Bod legt het haarfijn uit in deze fenomenale overkoepelende geschiedenis van kennis en wetenschap.

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam en president van de internationale Society for the History of the Humanities. Zijn eerdere boek De vergeten wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora is vertaald in zeven talen en meermalen bekroond. 

 

Locatie

Uitgeverij Prometheus Herengracht 48, Amsterdam

Aanmelden

RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Boekpresentatie Een wereld vol patronen.