Vossius Center for the History of Humanities and Sciences

Een andere kijk op dieren

Middag over kunst en wetenschap in de Artis Bibliotheek

15Feb2018 14:00 - 17:00

Event

In de vroegmoderne periode, van Leonardo en Dürer tot in de achttiende eeuw, waren wetenschap en kunst niet strikt gescheiden. Beeldende kunstenaars en schrijvers probeerden de natuur in woord en beeld weer te geven volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. En andersom waren de vroegmoderne natuurhistorici afhankelijk van zowel de beeldende als de literaire kunst.

Deze publieksmiddag laat zien hoe kunst en wetenschap vervlochten zijn in de beschrijving en uitbeelding van de wereld der dieren. Enkele bijzondere gevallen komen ter sprake: een schilderij met de dieren van de Ark van Noah, een pronkzaal met afbeeldingen van de dierfabels van La Fontaine, de ontdekking van de goudvis, en de wereld van de insecten, uitgebeeld door Maria Sibylla Merian en door vader en zoon Sepp.

De natuurlijke historie vormt een hoofdthema van het vroegmoderne embleem, een bi-mediaal genre waarin woord en beeld samenkomen. Hierover is onlangs een boek verschenen: Emblems and the Natural World, uitgegeven door Brill (zie: http://www.brill.com/products/book/emblems-and-natural-world). Dit boek zal tijdens de publieksmiddag feestelijk worden gepresenteerd.

De zaal van de Artis Bibliotheek biedt ruimte aan maximaal 50 mensen. Aanmelden voor deze middag is helaas niet meer mogelijk.

14.00   Karl Enenkel (Universiteit Münster): Inleiding

14.15   Paul J. Smith (Universiteit Leiden): Kunst en wetenschap in Simon de Myle’s Ark van Noah (1570)

14.35   Lisanne Wepler (Universiteit Leiden): Leerzaam en decoratief: de fabelzaal van het Johan de Witthuis te Den Haag

14.55   Didi van Trijp (Universiteit Leiden): Goudvisgekte in achttiende-eeuws Europa

15.20-15.45 Pauze (koffie/thee)

15.45   Esther van Gelder (Teylers Museum Haarlem): Op stap met vader & zoon Sepp: the making of ‘Nederlandsche insecten’

16.05   Boekpresentatie Emblems and the Natural World

16.10   Hans Mulder (Artis Bibliotheek, UvA):  Maria Sibylla Merian: de eerste ecoloog?

16.30   Borrel aangeboden door de uitgever Brill en het Leidse onderzoeksinstituut LUCAS

Published by  Vossius Center