Vossius Center for History of Humanities and Sciences

Computerpioniers: het begin van het digitale tijdperk in Nederland

In samenwerking met Amsterdam University Press

06Mar2017 17:00 - 19:30

Event

Midzomer 1952 trad Nederland het digitale tijdperk binnen met de ARRA, de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. De technische werking was klein, de culture impact groot. Het boek 'Computerpioniers' biedt een cultuurgeschiedenis van de jaren vijftig. Het was de tijd van rekenautomaten als de ARRA, de ZEBRA en de X1. Rekenwerk veranderde de cultuur. Op 6 maart, 17:00 uur, is de feestelijke boekpresentatie met de auteurs en bijzondere gasten.

De Nederlandse samenleving maakte in de jaren vijftig niet rechtstreeks kennis met computers. Er waren slechts een paar machines en heel weinig mensen hadden er toegang toe. Voor alle anderen verliep de kennismaking via de krant. Toch hadden de “moderne rekenmachines” grote betekenis. Het culturele effect ging ver voor de machine uit.

Dit boek gaat over de rekenaars en rekenaarsters, over de bouwers en de gebruikers van rekenautomaten. Het vertelt het verhaal van de “Klapclub”, waar wetenschappers en ingenieurs in “edele wedijver” experimenteerden met analoge en digitale apparaten. Het gaat over de Nederlandse samenleving, die deze mensen tot pioniers maakte en over de pioniers die voorgingen in de digitale cultuur.

Het programma begint met een korte inleiding tot de jaren vijftig en het moderniserende Nederland door Hans Blom. Dit wordt gevolgd door een bespreking van enkele nieuwe inzichten die het boek brengt, door een van de auteurs. Daarna wordt het boek aangeboden aan Dineke Kronemeijer-Botterweg, inmiddels 85 jaar oud,en één van de eerste rekenaars op de ARRA. Zij is bekend van de foto met de ARRA, 21 juni 1952, en siert de omslag van het boek. Els Kloek interviewt haar en bevrijdt deze bijzondere vijfentachtigjarige uit de foto. Machiel Keestra modereert de namiddag.

Over de sprekers

Gerard Alberts doceert geschiedenis van digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Bas van Vlijmen is informaticus en wetenschappelijk redacteur en maakt kunstwerken over mens en techniek.

Hans Blom is voormalige directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Els Kloek is historica. Met '1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' is zij doorgebroken bij een breed publiek. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013. Haar boek Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw was genomineerd voor de Libris-Geschiedenisprijs van 2010.

Machiel Keestra (moderator) is docent bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Published by  Vossius Center